Wiesz już, z jakiego materiału zrobić meble kuchenne? Czy będę matowe, czy błyszczące? Jednak pamiętaj, że podstawowym elementem mebli jest blat kuchenny. Pytanie tylko - jaki wybrać? Czym się różnią, który jest bardziej wytrzymały, a który jest najmniej wymagający? Poniżej przedstawiamy zalety i wady każdego z materiałów.

 

Blat kamienny

Produkowany z naturalnego kamienia najczęściej z granitu lub marmuru. Kamień to ceniony materiał, jednak jak każdy ma zalety i wady.

 

Zalety:

  • Wytrzymały (no cóż, kamień to kamień, więc jest bardzo wytrzymały, niestraszne mu zarysowania i plamy);

  • Niepowtarzalny (choć rodzaj kamienia jest określony, to jak każdy naturalnie występujący materiał będzie miał unikalny wygląd);

  • Elegancki (z uwagi na swoją szlachetność kamienny blat dodaje wnętrzu nutkę elegancji i luksusu).

 

Wady:

  • Cena (jest to jeden z najdroższych materiałów, cena kamienia, obróbka i przygotowanie na blat kuchenny nie jest tanie);

  • Chłodny w dotyku (może nie dla każdego będzie to minus, jednak może to powodować dyskomfort przy kontakcie ciała z chłodnym blatem);

  • Głośny (kamień przewodzi hałas, więc każde odstawienia kubka będzie słyszalne);

  • Czas oczekiwania (decydując się na blat kamienny musisz wziąć pod uwagę dość długi czas oczekiwania u kamieniarza).

 

Blat konglomeratowy

W ostatnich latach pojawiły się również nowoczesne mieszanki zmielonego kamienia z żywicą poliestrową, czyli konglomeraty. Na rynku dostępne są konglomeraty kwarcowe, marmurowe oraz granitowe.

 

Zalety:

  • Wytrzymały (choć, nie jest aż tak niezniszczalny, jak naturalny kamień);

  • Tańszy od kamienia (ponieważ jest to mieszanka z kamieni, stanowi tańszą alternatywę dla naturalnego kruszcu);

  • Duży wybór kolorów (do mieszanki konglomeratowej możliwe jest dodawanie różnych kolorów, więc można dopasować odcień do każdego stylu mebli kuchennych);

  • Łatwiejszy do dopasowania (blat z konglomeratu jest lżejszy oraz można dowolnie wybierać jego grubość, dzięki czemu można go wpasować do każdej zabudowy. Możliwe jest nawet wykonanie z jednego kawałka blatu i zlewozmywaka).

 

Wady:

  • Sztuczny materiał (choć bazą są naturalne kamienie, jest to jednak tylko mieszanka i barwa jest jednorodna);

  • Mało odporny na gorące temperatury (o odstawianiu garnków bezpośrednio na blat lepiej zapomnieć, a i promienie UV też mogą odbarwiać kolory).

 

Blat laminowany

Rozwiązanie nowoczesne i ekonomiczne. Bardzo popularne do każdego stylu kuchni.

 

Zalety:

  • Duża ilość wzorów (każda firma produkująca blaty ma w swojej ofercie wiele wzorów, od tych imitujących drewno, jednokolorowe po te przypominające kamień);

  • Ekonomiczny (zdecydowanie z wszystkich dostępnych materiałów na rynku, które nadają się na blat kuchenny te laminowane są najtańsze);

  • Wytrzymały (odporny na wysoką temperaturę, nie blaknie, a jeżeli nie będziesz zostawiać stojącej wody na blacie czy mokrych słoików taki blat długo posłuży bez uszczerbku).

 

Wady:

  • Nienaturalny materiał (jeżeli jesteś fanem ekologicznych materiałów to przyznajemy, że płyty laminowane to jednak sztuczny materiał);

  • Nie lubi wilgoci (jeżeli nie będziesz zostawiać na dłuższy czas rozlane płyny po pewnym czasie blaty mogą napęcznieć. Ale spokojnie mówimy to o naprawdę długim czasie ;) ;

  • Widoczne zarysowania (po kilku latach użytkowania widoczne są już zarysowania - dlatego deski do krojenia będą niezbędne).

 

Blat drewniany

W Polsce najrzadziej stosowany obecnie materiał. Pasuje do kuchni w stylu rustykalnym i prowansalskim. Choć jest naturalnym tworzywem jest bardzo wymagający.

 

Zalety:

  • Naturalny i ciepły (do blatów można zastosować praktycznie drewno z każdego drzewa, również tych egzotycznych);

  • Niepowtarzalny (tu już nie ma żadnej dyskusji, każde drzewo jest inne, ma słoje w różnych miejscach co dodaje oryginalności każdej kuchni).

 

Wady

  • Wymagający (oj przy naturalnym drzewie trzeba bardzo uważać na plamy, każda rozlana kawa, jedzenie i wysoka temperatura zostawia ślad, a jedynym sposobem na ich pozbycie się jest ścieranie i ponowne lakierowanie bądź olejowanie);

  • Drogi (co tu dużo mówić, tak samo, jak przy frontach tak i blaty drewniane do najtańszych nie należą, niektóre rodzaje drzew egzotycznych np. bambus są sprowadzane z innych kontynentów, a to po prostu słono kosztuje);

  • Konieczność impregnowania (zarówno przed założeniem blatu, jak i po kilku latach niezbędna jest renowacja drewna, aby wytrzymał w dobrym stanie kolejne lata).

 

Jeżeli szukasz ekonomicznego rozwiązania polecamy blaty laminowane. Przy obecnym rozwoju producenci naprawdę oferują już coraz wytrzymalsze płyty. Ponadto, wybór wzorów jest tak ogromny, że do każdego stylu i kolorów frontów można coś dobrać. Zarówno wielbiciele wyglądu kamienia, jak i drewna naturalnego mogą znaleźć imitację tych materiałów, a cena na pewno jest korzystniejsza.

Natomiast jeżeli jesteś wielbicielem naturalnych materiałów i bez znaczenia jest dla Ciebie cena, to na pewno do rozważenia będzie blat kamienny. Jest to szlachetny i najtrwalszy materiał. Jednak trzeba pamiętać, że meble muszą być często wzmacniane z uwagi na dużą wagę kamienia. Ponadto jest on bardzo zimny w dotyku i nie pasuje on do wszystkich wnętrz.

A Ty wiesz już, na który blat się zdecydujesz?

 

Jeżeli wciąż zastanawiasz się, jakie meble kuchenne zamówić przeczytaj o rodzajach frontów meblowych oraz czy warto kupować białe meble.

 

Jaki wybrać blat kuchenny 

15 kwietnia 2019
blat - beton

Copyright 2018 PD Meble

PD Meble

tel. 609-607-731

e-mail: kontakt@pdmeble.pl

Odwiedź nas na: 


 

i wszystko pasuje